top of page
Вихователь спеціальної групи
Бабишкіна Ольга Анатоліївна
Кредо: "Дитина – неповторна і дивовижна краплинка чистої, живої,
               джерельної води, яку треба берегти, цінити, любити і лише тоді вона
               перетвориться в повноводну річку, бездонне море, могутній океан –
               океан почуттів, емоцій, вражень…"
Освіта: ДВНЗ “Криворізький  національний  університет ” Криворізький
               педагогічний інститут, 2012р.

Спеціальність за дипломом: організатор дошкільної освіти, вихователь

               дітей дошкільного віку

Педагогічний стаж роботи:  15 років

Кваліфікаційна категорія:  "Спеціаліст першої категорії"  

Підвищення кваліфікації:  ДОІППО, 2017 рік; методичне об’єднання для

                вихователів ДНЗ

Рік атестації: 2020

Індивідуальна науково-методична проблема:

"Розвиток мовлення дітей засобами конструкторської діяльності"

           

Чим більше впевненості в рухах дитячої руки,

тим виразніша мова дитини,

чим більше майстерності в дитячій руці,

тим дитина розумніша.

Розум дитини перебуває на кінчиках його пальців.

                                                         В. О. Сухомлинський

        Працюючи з дітьми, які мають вади мовлення, постійно відшукуєш нові методи, технології, що були б ефективними у роботі. Так, у своїй роботі використовую театралізовану діяльність, інтерактивні технології, але, як свідчить практика, найбільш цікавий і стійкий інтерес виявляють діти до конструктора LEGO. Педагоги нашого закладу у своїй роботі активно використовують LEGO-технології, спираючись на парціальну програму «Безмежний світ гри з LEGO». Ці технології, що цікаво, виявились універсальними. 

         В роботі з дітьми (а особливо з тими, що вже мають порушення мовлення) велику увагу необхідно приділяти розвитку функції  дрібних м’язів рук. Моторика рук прямим чином впливає на розвиток мови. Це легко пояснюється тим, що в корі головного мозку людини, відділи, які відповідають за розвиток дрібної ручної і артикуляційної моторики, знаходяться дуже близько один до одного, так само між ними спостерігається тісний взаємозв'язок. Тобто, розвиваючи тонку ручну моторику у дітей, ми тим самим стимулюємо розвиток їх мови.

         Крім розвитку мови через стимуляцію дрібної моторики, конструктор LEGO дозволяємо дітям опановувати навичкам спілкування безпосередньо під час гри. Завдяки дорослому, який бере участь у грі, дитина знайомиться з новими словами, формами, кольорами і т.д. Коли дитина зацікавлена в процесі гри, то і розвивати її мову набагато простіше. Дитина будує прості речення, може просити дорослого дати їй ту чи іншу частину конструктора або попросити про допомогу створити щось з нього.

         У своїй роботі значну увагу приділяю вмінню дітей проявляти ініціативу у спілкуванні з дорослими, звертатися із запитаннями різного типу (Чому? Як? Для чого? Навіщо?); підтримувати розмову, запропоновану вихователем, вести діалог на запропоновану тему. Вправляти у вмінні починати розмову (добирати першу репліку діалогу), своєчасно відповідати на першу репліку, використовуючи стверджувальні слова, речення. Вчити проявляти ініціативу в розмові з дорослими та дітьми (форми звертання, перші репліки) з використанням LEGO конструктору:  «Назви цеглинку», «Візерунки», «Зміюка-закарлюка», «Побудуємо разом», «Спина до спини», «Умілі рибалки», «Чого не вистачає?», «Домовляємося, міняємо, збираємо», «Комерсанти»…

          Працюючи з дітьми логопедичної групи, намагаюсь удосконалити їхні вміння складати творчі розповіді: розповіді-міркування, з власного досвіду, власні казки й оповідання з використанням LEGO конструктору: «Складем розповідь», «Не скажу, а покажу», «Пори року», «Хто уважніший?», «Руханка «Конвеєр»», «Рибалка та рибка», «Однакові-різні», «Кольорові завдання»…

          На заняттях та в повсякденному житті за допомоги LEGO конструктору продовжую ознайомлювати дітей зі словом, вправляю у вмінні виокремлювати слово як самостійну смислову одиницю із потоку слів, вчу правильно визначати наголос. Ознайомлюю з реченням, вчу виокремлювати його з мовлення як смислову одиницю, складати речення. Ознайомлювати зі складовою будовою слова, вчити вмінню робити поділ слів на склади, працювати зі складовими схемами слів. Ознайомлювати зі звуковою будовою слів (голосні, тверді та м’які приголосні звуки), формувати навички проведення звукового аналізу слів. «Склади слова», «Виростимо речення», «Оживи букву», «Скільки букв у слові», «Хто уважніший?», «Дивись, слухай і повторюй», «Де живуть звуки?», «Поділи слова на склади», «Де живе звук?», «Знайди наголошений склад», «Кольорова руханка», «Визнач кількість речень у тексті», «М’які та тверді приголосні»…

           Розширюю запас слів за рахунок назв предметів, якостей, дій. Учити вживати слова згідно з контекстом, коли треба назвати якість чи ознаку предметів. «Склади речення», «Знайди слово дію», «Знайди слово назву», «Знайди слово ознаку», «Предмет, який?», «Людина, яка?», «Діти, що роблять?»…

Тож  формую вміння добирати слова з протилежним та подібним значеннями; використовувати слова, що означають матеріал (метал, дерево, скло); вчити осмислювати образні вислови в загадках.

           Із допомогою LEGO конструктору розширюю запас ввічливих слів, звертань: пробачте, ласкаво прошу, будь ласка, перепрошую, будьте ласкаві, будьте добрі, смачного, до завтра, всього найкращого, доброго ранку, добрий день, доброго вечора, надобраніч.

           Тож для реалізації завдань розвитку мовлення дітей засобами конструкторської діяльності, мною було створено розвивальне середовище, метою якого є: створення необхідних умов для високоякісного реалізації цих завдань (занять, дидактичних та рухливих ігор, гурткової роботи та ін..)

           Особливу увагу приділяю роботі з батьками, в якій використовую не тільки традиційні форми роботи, а також і нетрадиційні: анкетування, заняття, конкурси, тощо також з використанням LEGO конструктору.

           Така робота з дітьми приносить велике задоволення не тільки мені, а перш за все, моїм вихованцям.

bottom of page