top of page
Гребенюк_edited.jpg
Вихователь спеціальної групи
Гребенюк Тамара Іллівна
Кредо: "Люби, твори, прощай!"
                                                                
Освіта: Жовтоводське педагогічне училище, 1979 рік

Спеціальність за дипломом: вихователь дитячого садка

Педагогічний стаж роботи:  41 рік

Кваліфікаційна категорія:  11 тирифний розряд

Підвищення кваліфікації:  КЗВО «Дніпропетровська  академія   

                   неперервної  освіти» ,  2017 рік

Рік атестації: 2018

Індивідуальна науково-методична проблема:

"Впровадження  Монтессорі педагогіки у роботу з дітьми з ООП"

           

          Дитячий садочок вже давно припинив бути просто місцем, куди батьки приводять своїх дітей через брак часу. Сьогодні наш садок став справжнім центром освіти, який не тільки готує дітей до школи, а й надає потужну базу знань для життя у реальному світі.

         Наша група впроваджує методи Марії Монтессорі, найголовніший принцип якої– дитині має бути цікаво, поважати свободу вибору малюка. Адже тільки сама дитина знає точно, що їй потрібно розвивати саме зараз. Дитина сама вибирає дидактичний матеріал і тривалість занять, і розвивається у власному ритмі й за особистим бажанням. Я намагаюся тільки допомогти їй: розставляю іграшки та допоміжні матеріали у відповідності з певною строгою логікою. Діти просто підходять і беруть те, що хочуть. Без зайвих повчань показую дітям, що необхідно робити з предметами, щоб вона досягла результату й не втратила інтересу. Потім діти займаються саме стільки часу, скільки хочуть.

         Головне наше завдання – навчання в ігровій формі у спеціально створеному розвиваючому середовищі, де дитині даємо свободу проявити індивідуальні здібності, розвиваємо дитячу увагу, творче та логічне мислення, пам’ять, мову, уяву, моторику. Тому що, як сказала Монтессорі ,«Що в дитини в руках – те у розумі».

         Наша група різновікова: малюки переймають від старших досвід, вчаться бути більш комунікабельними. Діти старшого віку вчаться піклуватися про молодших. Група розділена на зони, приміщення наповнено різними посібниками та матеріалами. Незважаючи на те, що діти різного віку, є головні правила: вести себе тихо, намагатися все зробити самостійно, прибирати за собою речі та іграшки, не конфліктувати з іншими. Такий розпорядок дає дитині відчуття стабільності, виховує повагу до інших дітей. Я намагаюся не нав’язувати дитині свою думку: вона сама вирішує, чи варто їй грати з іншими дітьми і чим зайнятися в дану хвилину.

         Група ділиться на декілька тематичних зон. Це умовне ділення – жодних стін в кімнаті немає, просто матеріали розташовані в зонах по видах діяльності.

         Перша зона – практична, тут діти можуть отримати побутові навички: вдягати й роздягати ляльок, прати і прасувати одяг, шнурувати черевики і т. д.

          Сенсорна -  тут всі предмети зібрані для розвитку дрібної моторики, тактильних відчуттів, уважності ( м’які м’ячики, кришечки, баночки, фігурки різного розміру та інші предмети).

         Математична ознайомить дітей з найпростішими геометричними фігурами і символами; виховує логічне і абстрактне мислення , посидючість.

         Мовленнєва – кубики, картки зі складами, картинки, набори, книги-все зібрано тут; з їх допомогою дошкільнята осягають грамоту і письмо.

         Космічна – це зона Всесвіту, знайомство з навколишнім середовищем проходить тут; фігурки тварин, карти, книги про народи світу, гербарії, колекції мінералів знайдуть своє місце на полицях в цій зоні.

         В групі проводяться прості й ефективні ігри, які спрямовані на роботу дитячих пальчиків. А розвиток дрібної моторики безпосередньо пов’язано з мовленнєвим та інтелектуальним розвитком дитини, а саме:

1. «Вилови з води»-за допомогою маленького сита діти виловлюють предмети з води і кладуть їх у тарілку.

2. «Розкладемо по порядку»-діти фасують намистинки двох кольорів.

3. «Була калюжа – і немає її»-ця вправа має велике виховне значення: дитина, яка пролила щось, зможе прибрати за собою; це покаже малюкові, що безвихідних ситуацій не буває – що б не сталось, все можна виправити.

4. «Паперові кульки і равлики»- ігри з папером також дуже корисні, треба вчити дитину м’яти папір і катати паперові кульки; ще одним корисним заняттям є відщипування-відривання пальчиками від цілого аркуша паперу маленьких шматочків.

5. «Веселі прищіпки»-прищіпки-це чудовий тренажер для маленьких пальчиків, завдання можна ускладнити, закріплюючи прищіпки на натягнутій мотузці.

6. «Коробочка з тканинами»- дитина знаходить пару до свого шматочка тканини, обмацуючи її руками; можна надихнути її проробити те ж саме із зав’язаними очима.

         Таким чином свідомий розум характеризується появою свідомості, волі, володіння мовою, появою навичок. Дитина демонструє свідомий голод до знань і придбання більш складних навичок. У центрі уваги мого завдання – дитина. Не діти підкоряються навчальним планам, а навчальний план визначається відповідно до їх здібностей і інтересів.

          Головне в  роботі - виховання дитини як особистості. І в це поняття вона вкладає духовну збагаченість, широкий світогляд, ерудицію, високу моральність, товариськість, здатність впливати на рішення і діяльність колективу, не протиставляючи себе колективу.

          Виховання - процес, що починається з дитинства, коли в душу дитини закладаються основні життєві принципи, що допомагають їй стати Людиною з великої букви, сміливо увійти до життя і зайняти гідне місце, усвідомлюючи себе особистістю й індивідуальністю.

          Педагог володіє ґрунтовними знаннями з теоретичних основ. Вивчає та впроваджує перспективний педагогічний досвід роботи, сучасні інноваційні технології для постійного оновлення педагогічного процесу.

Основний напрямок роботи з дітьми з особливими потребами - впровадження методів М.Монтессорі.

          Під час роботи використовує різноманітні завдання спрямовані на розвиток тонких диференційованих рухів, сенсо-моторних здібностей, які сприяють природньому психофізичному розвитку дитини, закріпленню кольорів та просторових уявлень,  засвоєнню та перенесенню способів дій у нові умови на нові предмети, підвищуючи  рівень уваги і працездатності  та можливості самозаспокоєння.

           Працюючи в цьому напрямку під час спеціально організованої діяльності та індивідуальних занять  спрямовує свою діяльність на удосконалення органів чуття, розвиток проективних і асоціативних нервових шляхів, тренування дрібних м’язів та слухових відчуттів. Під час розвитку активності у взаємодії із зовнішнім світом – формуює уявлення і абстрактні поняття. Педагог виховує вміння працювати в колективі, отримувати задоволення від злагоджених рухів та досягнутих успіхів.

           В повсякденній роботі та під час індивідуальних вправ навчає  прийомам визначення певних властивостей предметів: розрізнення, зіставлення, порівняння, класифікації  предметів за кольором, розміром, формою, величиною тощо. Працює над упорядкуванням хаотичних рухів дитини, допомагає навчитись виконувати необхідні дії, веде дитину від простого до складного.

20171124_112102.jpg
bottom of page