top of page
Вихователь спеціальної групи
              Жир Надія Василівна
Кредо: Навчаючи інших,

               Вчитись самій.

                   В житті все робити з любов’ю.

                   За кожний мій вчинок,

                    Щоб діти могли

                    Згадати мене добрим словом.

 
Освіта: Жовтоводське педагогічне училище, 1985рік

 

Спеціальність за дипломом: Вихователь дошкільного закладу

 

Педагогічний стаж роботи:  24 роки

 

Кваліфікаційна категорія, звання:  ІІ тарифний розряд, вихователь-

                методист

Підвищення кваліфікації:  ДОІППО, 2017р., для вихователів ЗДО

 

Рік атестації: 2021

Індивідуальна науково-методична проблема:

"Розвиток діалогічного мовлення дошкільників засобами театралізованої  діяльності"

           

           Вік дошкілля – це важливий  етап у становленні та розвитку особистості. Надзвичайне значення в цей період відіграє створення оптимальних умов для мовленнєвої компетентності дитини. Тому одним із першочергових завдань, був пошук ефективних методів і прийомів роботи, що сприяли б мовленнєвому розвитку вихованців.

         На сьогодні одним із продуктивних напрямів роботи з розвитку мовленнєвої активності дитини визнано використання театралізованих ігор. І це не випадково, адже саме театралізована гра є провідним видом  мовленнєвої діяльності в дошкільному віці.

        Театралізована діяльність – один з компонентів художньо-мовленнєвої діяльності, засіб розвитку гарного, образного, літературного мовлення, що,  дає дитині змогу виразити свої емоції, ставлення до літературного образу, ввійти в роль казкового персонажа, самостійно побудувати зв’язне висловлювання.

          Театралізована діяльність у різних її проявах вирішує конкретні завдання мовленнєвого розвитку дошкільників.

Змістовими компонентами театралізованої діяльності є:

·        пізнавальний (дозволяє дітям познайомитися з театром та людьми, які там працюють);

·        ігровий (надає змогу використовувати отримані знання у грі);

·        сценічний (допомагає дітям перетворюватися на акторів).

           Для театралізованої діяльності дітей дошкільного віку використовую різні види театру: тіньовий, пальчиковий, ляльковий, маріонеток, на фланелеграфі. Було  створено багато різних видів театру. Головне – фантазія і бажання педагога, завдання  не тільки зацікавити малят театром, а й викликати у них бажання самим взяти участь у створенні театральних персонажів. Крім того, кожен з видів має свої специфічні можливості щодо розвитку мовлення дітей та їхньої ігрової діяльності: складання сюжету, відтворення діалогів, розвитку уяви. Діти дошкільного віку під час театралізованої діяльності отримують зразки правильного, красивого, емоційно забарвленого зв’язного мовлення, насиченого влучними образними виразами, метафорами, прислів’ями, приказками, фразеологізмами. У них розвивається діалогічне й монологічне мовлення.

         Особливу увагу приділяю читанню літературних творів. Образи казкових персонажів емоційно приваблюють малюків, формую вміння асоціювати себе з героями казок, знаходити в них позитивні риси. Діти навчаються розрізняти якості характеру, розвивають свої творчі та акторські здібності під час декламування віршів, розігрування сценок, діалогів, казкових героїв.

          Художнє слово - потужній педагогічний  засіб, який може бути доречним в процесі  спілкування з дітьми майже скрізь.

         Під час занять та у повсякденній виховній роботі, що складається з бесід, ігрової діяльності, індивідуальної роботи з дітьми, читання художньої літератури надаю перевагу ігровим методам і прийомам, що сприяють невимушеному засвоєнню кожною дитиною необхідних знань.                

         Використання театралізованої діяльності в роботі з дітьми  дошкільного віку надає можливість виділити певні переваги їх використання у розвитку мовлення дітей із загальним недорозвиненням мовлення:

 1. Поповнення й активізація словника (за рахунок слів, які визначають назви предметів, дій, ознак).

2.    Відпрацювання дикції, автоматизація всіх поставлених звуків.

3. Закріплення навичок використання прямого і непрямого мовлення.

4. Виховання культури мовленнєвого спілкування, вміння діяти узгоджено в колективі.

5.   Удосконалення моторики, координації, плавності, цілеспрямованості рухів.

6.  Розвиток психічних процесів: уваги, памʼяті, сприймання, уяви.

        Театралізована діяльність дітей дошкільного віку є могутнім засобом мовленнєвого розвитку дітей із загальним недорозвиненням мовлення. Вона пов’язана із сприйманням і відтворенням засобами театрального мистецтва образів, які створюються після знайомства з літературними творами. Поєднання літературної та театралізованої діяльності спонукає дітей до виконання творчих завдань, стимулює до імпровізації, сприяє розвитку сюжетоскладання й розвиває зв’язне мовлення дошкільників. Отже, виходячи з вище сказаного потрібно зазначити, театралізована діяльність є перспективним напрямом, одним із ефективних засобів розвитку мовленнєвих здібностей дітей.

         ВИСНОВОК. Займаючись театралізованою діяльністю, я зрозуміла, що продовжую і сама розвиватися і вчитися разом з дітьми, відкривати кожного дня те, на стільки діти талановиті і геніальні. А ще я зрозуміла, що тільки повсякденна, клопітка, творча праця може принести добрі результати. Раджу колегам використовувати елементи театралізованої діяльності у вихованні дітей.

          Методичний посібник «Гендерний розвиток дошкільників: «У країні хлопчиків і дівчаток» присвячений проблемі гендерного виховання дітей дошкільного віку та особливостям його здійснення в умовах дошкільного навчального закладу.

          Посібник містить методичні рекомендації, а також дидактичні та рухливі ігри, підбирані для розвитку і дівчат і хлопців одночасно, які сприяють формуванню статево-рольових ролей, обумовлених статевою належністю дитини. Такі ігри можна використовувати як у  навчально-виховному процесі так і в інших видах діяльності з дошкільниками з метою розвитку гендерної культури спілкування між однолітками.

          Методичний посібник Вплив художнього слова на розвиток мовлення та формування гендерних уявлень дошкільника «Художнє слово - змалку» присвячений розвитку зв’язного та виразного мовлення, розширенню словника дошкільнят, засвоєнню правильних граматичних конструкцій.

         Матеріал являє собою збірку літературних творів різних жанрів (загадки, вірші, оповідання, казки, прислів’я, приказки, пальчикові ігри, чистомовки, фізхвилинки, скоромовки) за лексичними темами, який можна використовувати з дітьми молодшого та старшого дошкільного віку в різних видах діяльності.

          Напрацьований  досвід буде поглиблюватися і вдосконалюватися надалі!

bottom of page