top of page
Вихователь спеціальної групи
Ковалевська Світлана Володимирівна
Кредо: "До кожної дитини ключ знайти, з любов’ю серце їй віддати"
                                                                                                    В.О. Сухомлинський
Освіта: Жовтоводське педагогічне училище, 1987 рік

Спеціальність за дипломом: «Викладання в початкових класах

              середньої школи», вчитель

Педагогічний стаж роботи:  34 роки

Кваліфікаційна категорія:  ІІ тарифний розряд

Підвищення кваліфікації:  курси підвищення кваліфікації для

             вихователів спеціалізованих груп ДНЗ при Дніпропетровському

             обласному інституті післядипломної педагогічної освіти, 2022 рік

Рік атестації: 2018

Індивідуальна науково-методична проблема:

"Робота з дітьми з особливими освітніми потребами"

           

            Працюючи над проблемою «Робота з дітьми з особливими освітніми потребами» використовую різні форми, методи, засоби активізації розвитку психічних процесів. Завдяки цьому відбуваються якісні зміни у психічному розвитку моїх вихованців, покращується їх емоційний стан, що так важливо для розвитку дітей.

            Впроваджую методику М. Монтессорі для навчання і виховання дітей дошкільного віку. Добре володію дитячим колективом, з любов’ю й турботою ставлюсь до дітей, формую навички самостійності, привчаю до активної розумової діяльності, виховую у них допитливість, спостережливість. Багато уваги приділяю вихованню у дітей гуманних почуттів і позитивних взаємовідносин.

            Турбуюсь про фізичне та психічне здоров'я дошкільників. Стимулюю мовленнєву активність під час дидактичних ігор та вправ: «Знайди помилку», «Склади речення», «Знайди пропущений звук», «Добери слово до схеми», «Покажи те, що чуєш»,  «Скажи одним словом», «Ланцюжок слів» та інші.  Спонукаю дитину відповідати на запитання, до спільної з дорослим та самостійної діяльності. Розвиваю координацію рухів, дрібні моторні навички рук.

            Вважаю, що у процесі гри та під час пошуково-дослідницької діяльності діти легше навчаються порівнювати властивості й ознаки предметів, а також знаходити між предметами змістовий зв’язок. Гра розвиває логічне мислення, сприйняття, увагу, пам’ять, мовлення. На допомогу приходять такі види діяльності: дидактичні  ігри, вправи, досліди, спостереження. (Досліди з водою, повітрям, з твердими тілами; спостереження в природі (за погодою, за тваринами, за  рослинами).

             Використовую методику Л. М. Чалої «Опорні схеми для складання описових розповідей». Схеми підібрані за основними лексичними темами.   Використовуючи опорні схеми, формую уміння дитини точно, лаконічно й образно описати предмет, сприяю удосконалення їх мовлення, мислення, пам’яті. З їх допомогою   висловлювання дитини стають чіткими, зв’язними  й послідовними.

              Під час роботи над розвитком дрібної моторики рук та координації рухів використовую різні види зернових культур. Також навчаю розрізняти предмети за формою і кольором за допомогою дидактичних ігор та вправ: «Виклади за кольором», «Знайди помилку», «Підбери картинку», «Що зайве?», вправи «Розділи фігури»,  «Перетвори фігури», «Прикрась килим» та інші.  Концентрацію уваги – «Що переплутав художник», «Знайди зайве», «Якого предмета не вистачає», «Протилежності на малюнках», «Продовж рядок», «Заповни матрицю» та інші.

              На своїх заняттях використовую  дидактичні ігри та вправи за всіма напрямками розвитку, враховуючи вікові особливості дошкільників. За допомогою цікавих ігор виховую в дітей позитивні особистісні якості, збагачую їхній емоційний досвід. Даю знання, що утворюють навчальну базу для майбутнього першокласника. Моя мета підготувати дітей до нових умов шкільного життя. 

             Працюючи з дітьми з особливими потребами на своїх заняттях використовує методику А. А. Катаєвої та Е. А. Стребелевої. Завдяки цьому відбуваються якісні зміни у психічному розвитку її вихованців, покращується їх емоційний стан, що так важливо для розвитку дітей.

bottom of page