top of page
Кочервей_edited_edited.jpg
Вихователь спеціальної групи
              Кочервей Валентина Василівна
Кредо: "До кожної дитини ключ знайти,

               З любов’ю серце їй віддати"

 
Освіта: Жовтоводське педагогічне училище, 1993 рік

 

Спеціальність за дипломом: Вихователь дитячого садка

 

Педагогічний стаж роботи:   35 років

 

Кваліфікаційна категорія, звання:  ІІ тарифний розряд, вихователь-

                   методист

Підвищення кваліфікації:  КЗВО «ДАНО», 2019р. для вихователів ЗДО

 

Рік атестації: 2021

Індивідуальна науково-методична проблема:

"Вплив художнього слова на розвиток мовлення та виховання дошкільнят"

           

         Художня література супроводжує людину з перших років його життя. Вона відкриває і пояснює дитині життя суспільства і природи, світ людських почуттів і взаємин є дієвим засобом розумового, морального і естетичного виховання, має великий вплив на загальний розвиток дитини, безпосередньо сприяє формуванню готовності до навчання. Тому у своїй роботі широко застосовую словесні методи.

         У кожній дитячій діяльності створюю певні умови для розв’язання наступних завдань:

 *   виявити рівень розвитку словника дітей 3-6 років;

 *    розробити та апробувати  використання творів художньої літератури (художнього слова);

 *   визначити вплив художнього слова на рівень розвитку словника дітей 3-6 років;

 *   підібрати твори художньої літератури, які буду використовувати не тільки на спеціально організованих заняттях, але і в інших видах діяльності дітей;

 *  розробити матеріал розвитку словника з використанням відібраних творів художньої літератури;

 *   апробувати розроблений матеріал на дошкільнятах 3-6 років.

           Хочу поділитися досвідом, використання художнього слова через різні види діяльності.

            День починається з «Доброго ранку». Свій гарний настрій я дарую дітям, привчаю їх вітати один одного і дорослих, при цьому використовую цитати з пісень, віршів: «Рано-вранці дитсадок малюків стрічає, у куточку там на них іграшки чекають.»

            Гра – провідний вид діяльності дошкільників, де діти виявляють своє ставлення до інших дітей, іграшок, дорослих. З метою формування прив'язаності, дбайливого ставлення до іграшок я використовую вірші А. Барто «Іграшки», а щоб діти не розкидали іграшки уривок з вірша А. Введенського «Хто»: «Не кидати і не ламати, а на місце прибирати». Нагадую дітям правила: «Пограв - поклади на місце», «Пограв іграшкою сам, дай пограти іншому».

            Трапляється, під час ігор виникають такі ситуації, коли діти не можуть домовитися, поступитися один одному іграшкою, тоді на допомогу приходять різні короткі лічилки для вирішення спору:                                                                                   

«Приступаємо до гри:

М’яч один, а нас аж три.

Грав я сам, і грав у двох,

А тепер пограєм втрьох.» 

            У процесі роботи з художньою літературою використовую малі фольклорні жанри: прислів'я, приказки, примовки, загадки тощо. Частіше їх підбираю за тематичним принципом для найбільш вдалої характеристики образів героїв, точного висловлення головної думки твору.

            За допомогою казки навчаю дітей переказувати текст, використовувати образне мовлення, передавати інтонаційно характер дійових осіб. Звертаю увагу дітей не тільки на зміст, а й на виразність мовленнєвих засобів казки, оповідання, вірша та інших творів художньої літератури, тобто залучаю дитину до художньо-мовленнєвої діяльності.

            Театралізована діяльність невід’ємна частина моєї роботи так як дитина під час гри відчуває себе актором, режисером, митцем, вільна і розкута в своїх діях, а це — шлях до розвитку особистості. Тому, використовуючи різні за розміром театри, які розраховані на участь у них і дорослих і дітей, залучаю до співпраці батьків.

            За допомогою емоційних, простих пальчикових ігор які відображають об’єктивну реальність навколишнього світу – предметів, тварин, людей, їх діяльність, а також процеси, які відбуваються в природі, тренуємо з малятами мілку моторику пальців рук, розвиваємо мовлення. Різноманітні вправи з віршованим супроводом, загадки та лічилки, а також віршовані тексти для пальчикових ігор супроводжую малюнками та схемами, що відображають правильне положення рук.

             Під час проведення мовленнєвих ігор особливу увагу приділяю артикуляції того чи іншого звука. Артикуляційні вправи застосовую довільно, у будь-якій послідовності, як ігровий момент або своєрідну щоденну фізкультхвилинку під час різноманітних занять. Жартівливі вірші, вірші-роздуми допомагають розвинути виразність, точність, влучність мовлення моїх вихованців, а також сприяють становленню поетичного смаку, виховують інтерес до краси художнього слова.

             Свій досвід роботи представила у посібнику «Вплив художнього слова на розвиток мовлення дошкільнят: «Художнє слово – змалку»». Посібник містить різноманітні за жанром твори дитячої літератури (вірші, загадки, лічилки, скоромовки, чистомовки, пальчикові вправи, оповідання, казки) для дітей молодшого та старшого дошкільного віку, поділений на 18 додатків за тематичним принципом. Назви додатків допомагають зорієнтуватися у тематиці кожного з них.

             Представлений матеріал має напрямок на використання художнього слова в освітньому процесі дошкільників, самостійній діяльності. Воно є невичерпним джерелом мудрості знань, духовності, краси художнього слова для розвитку дитини.

              Матеріал являє собою добірку художнього слова в найрізноманітніших формах – віршів, оповідань, казок, прислів’їв, приказок,  пальчикових ігор, чистомовок, скоромовок, лічилок – за лексичними темами.               Твори зібрані таким чином, щоб усіляко сприяти формуванню у дитини національної картини світу, виразності мовлення, виховання чуттєвої основи сприйняття дітьми художнього слова й тим самим створення умов для оволодіння дошкільниками особливим даром – «даром слова».

bottom of page