top of page
Вихователь
Півень Наталія Володимирівна
Кредо: "Знай дитину, розумій, поважай, будь частиною життя дитини"
Освіта: Державний вищий навчальний заклад «Криворізький
                педагогічний інститут», 2015 рік

Спеціальність за дипломом: вихователь дітей дошкільного віку

Педагогічний стаж роботи:  8 років

Кваліфікаційна категорія:  11 тарифний розряд

Підвищення кваліфікації:  КЗВО «ДАНО», 2019р. для вихователів ЗДО; 

              методичне об’єднання для вихователів ДНЗ

Рік атестації: 2019

Індивідуальна науково-методична проблема:

"Розвиток та удосконалення пізнавальних процесів дошкільників"

           

           В.Сухомлинський відмітив, що пізнання  вже само собою дивовижний, незвичайний, чудовий процес, який пробуджує у дитини живий і незгасний інтерес. Провідну роль  в активізації її пізнавальної діяльності венний відводив педагогові. Саме від нього залежить добір таких форм і методів взаємодії з дітьми, які б максимально збуджували цікавість до конкретного навчального матеріалу. Адже «… У самій глибині людського єства є невикорінна потреба відчувати себе відкривачем, дослідником, шукачем. У дитячому духовному світі  ця потреба особливо сильна. Та  якщо немає поживи для неї – живого спілкування з фактами і явищами радості пізнання,- ця потреба поступово слабне, а разом з нею згасає й інтерес до знань.

            Для всебічного розвитку дитини ставлю перед собою завдання – створити умови для прояву пізнавальної діяльності дітей і кожного зокрема. Для цього виховую пізнавальні інтереси й потреби, вчу малюків оволодівати  загальними способами дій при розв’язанні практичних або пізнавальних завдань, поступово підводжу вихованців до самостійного пошуку відповідей.

            Реалізую вище означені завдання, через доцільні методи та прийоми, спрямовані на активне сприймання дітьми навчального матеріалу. Нову інформацію обов’язково  інтегрую  із знаннями та досвідом дитини.

            В практичній діяльності враховую те, що основним стимулом, мотивом виконання дидактичної задачі є не пряма вказівка вихователя чи бажання дітей чогось навчитися, а природне прагнення до гри, бажання досягти ігрової мети, виграти. Саме це спонукає моїх вихованців до розумової активності, якої вимагають умови і правила гри (краще сприймати об'єкти і явища навколишнього світу, уважніше вслуховуватися, швидше орієнтуватися на потрібну властивість, підбирати і групувати предмети та ін.).

            У своїй роботі обов’язково використовую такі ігри та ігрові прийоми які активізують пізнавальну активність малюків.Для того щоб дидактичні ігри стимулювали різнобічну діяльність і задовольняли інтереси дітей, добираю їх відповідно до програми дитячого садка для кожної дитини, враховуючи індивідуальні особливості, а також пізнавальний зміст, ступінь складності ігрових завдань і дій. Якщо у ді­тей згасає інтерес до гри ініціюю спільне при­думування нових ігрових завдань, ускладнення правил, включення до пізнавальної діяльності різних аналізаторів і способів дій, таким чином активізую всіх учасників гри.

              В. Сухомлинський зазначав «… у ланцюзі явищ одне за одним ідуть відкриття, перед дитиною спалахують, ніби вогники, думки, вони стимулюють рухливість розумових процесів. Запалюється вогник – і дитині хочеться знати більше, хочеться думкою проникати в нові явища. Це бажання і є поштовхом, який прискорює розумові процеси».

bottom of page