top of page
Вихователь
Смукович Катерина Андріївна
Кредо: "Дорогу подолає той, хто йде"
Освіта: Державний вищий навчальний заклад «Криворізький   
                 національний університет», 2015рік

Спеціальність за дипломом: викладач педагогіки та методики 

                 початкової освіти

Педагогічний стаж роботи:  7 років

Кваліфікаційна категорія:  "Спеціаліст другої категорії"   

Підвищення кваліфікації:  КЗВО «ДАНО», 2020р. для вихователів ЗДО; 

              методичне об’єднання для вихователів ДНЗ

Рік атестації: 2019

Індивідуальна науково-методична проблема:

"Рухливі ігри як засіб формування морально-вольових якостей особистості дошкільника"

           

           Рухливі ігри — це важливий засіб усебічного виховання дітей дошкільного віку. Правильно дібрані ігри сприяють гармонійному розвитку організму дошкільників. Різноманітні рухи та ігрові дії дітей ефективно впливають на діяльність серцево-судинної, ди¬хальної та інших систем організму, збуджують апетит і сприяють міцному сну. Рухливі ігри задовольняють потребу організму дитини в русі, сприяють збагаченню її рухового досвіду.

          Такі ігри відрізняються від ігор інших видів тим, що вчинки учасників регламентовані правилами, які виключають застосування небезпечних прийомів і нетактовним дій по відношенню один до одного, і це сприяє вихованню взаємної поваги. Саме тому вони мають велике значення у вихованні морально-вольових якостей. Через колективні ігри у дітей формую по¬няття про норми громадської поведінки, виробляю організа¬ційні навички, виховую стійкість, силу волі, витримку. Спільний інтерес, викликаний грою, об’єднує дітей у дружній колектив.

           Рухливі ігри також впливають на розумовий розвиток дітей, допомагаючи уточнити уявлення про навколишній світ, різні явища природи тощо. Виконуючи різні ролі, імітуючи дії тварин, птахів, комах, діти на практиці з’ясовують здобуті знання про життя, способи пересування живих об’єктів.

          Свою роботу розпочала з розвитку ігрового середовища в групі, уклала картотеку рухливих ігор, зробила атрибути для ігор, що дозволяє створити необхідні умови для стимулювання пізнавальної діяльності дітей. 

         Загальні завдання, які  я реалізовую через використання рухливої гри:

·        розвиваю мовну пам’ять, збагачую словник, адже починається рухлива гра лічилкою (це допомагає безконфліктно розподілити ролі);

·        формую рухові вміння та навички бігу, стрибків, метання тощо, здатність узгоджувати рухи із мовленням шляхом виконання логоритмічних вправ під музичний, вербальний супровід;

·        виробляю вміння промовляти віршований текст чітко та фонетично правильно, користуватися речитативом;

·        удосконалюю відчуття рівноваги, темпу, ритму;

·        розвиваю слухову, рухову увагу та пам’ять, кінетичний праксис, уяву, уміння дітей орієнтуватися у просторі, фізичні якості (швидкість, силу, спритність, гнучкість, витривалість), емоційно-вольову сферу;

·        зміцнюю здоров’я та підвищую працездатність, покращую діяльність дихальної, серцево-судинної систем, стимулюю обмінні процеси, позитивно впливаю на нервову систему, підвищую опірність до застудних захворювань; формую правильну поставу, позбавляю плоскостопості;

·        автоматизую навички правильної звуковимови;

·        збагачую словниковий запас дітей шляхом вивчення потішок, забавлянок, скоромовок, чистомовок, віршованих мініатюр, поєднуючи їх промовляння з рухами;

·        виховую спостережливість, уважність, дисциплінованість, уміння чітко дотримуватися правил, бажання брати активну участь у спільній грі, грати в команді, ураховувати помилки своїх товаришів і свої власні, за необхідності допомагати ровесникам, помічати ефективні способи дій із метою досягнення найкращих результатів.

           У своїй роботі застосовую різні за ступенем фізичного навантаження ігри. Вони бувають великої (біг і стрибки), середньої («Карасі і щука») та малої рухливості (Знайди і промовчи», «Знайди, де сховано»). 

           У змісті рухливих ігор укладено багато пізнавального матеріалу, що розширює кругозір дитини і уточнюючого його уявлення. Все це відображається в своєрідно-умовної ігровій формі ( «Мандрівники», «Льотчики», «Гуси — лебеді», «Коршун і квочка», «У ведмедя у бору» і ін.), Щоб навколишній світ був сприйнятий дитиною правильно, правдива характеристика образу і правдива ігрова ситуація, які емоційно розкриваються при поясненні гри. В іграх, що не мають сюжету і побудованих лише на певних ігрових завданнях, також багато пізнавального матеріалу, що сприяє розвитку сенсорної сфери розвитку дитини, мислення, орієнтувань ( «Перебіжки», «Паличка-виручалочка», «Школа м’яча» і т. д.). Велике виховне значення закладаю саме в правилах.

            Вивчаю з дітьми нові українські народні ігри (наприклад: «Гуси», «Горю-дубочок», «Вовк і Лисичка», «Віночок», «Женчик-бренчик», «А продай, бабусю, бичка», «Дідусь і кози», «Галя по садочку ходила», «Калина», «Ой у полі перепілки» та інші), викликаю бажання грати, використовуючи яскраві атрибути. Широко використовую лічилки під час вибору дітей на ведучі ролі.

            Отже, рухливі ігри дають широку можливість для спілкування дітей між собою. В іграх складаються і виявляються їхні взаємини, ставлення до різним руховим завданням і т. д. Часто в іграх діти промовляють вірші, лічилки, що сприяє розвитку мовлення дітей.

            Рухливі ігри сприяють підвищенню рухової активності дітей, найбільш повноцінного їх розвитку та інтересу до дійсності.

bottom of page