top of page
Інструктор з фізкультури
              Терещенко Єлизавета Іванівна
Кредо: "Здоров'я дітей – майбутнє нації"                                                               

               Здоров’я є умовою гармонійного розвитку людини

                і в той самий час показником рівня

                соціально-емоційного розвитку суспільства.                         

                                                                                         О.М. Анохін

Освіта: «Криворізький державний педагогічний університет». 2011 р.

Спеціальність за дипломом: «Педагогіка і методика середньої освіти. Музика». Кваліфікація вчитель музики, етики і естетики

Педагогічний стаж роботи:  10 років 

Кваліфікаційна категорія:  «Спеціаліст другої категорії»

Підвищення кваліфікації:  КЗВО «ДАНО», 2021

Рік атестації: 2019 

Індивідуальна науково-методична проблема:

"Ефективність фізичного розвитку    дітей через впровадження різноманітних форм роботи"

                     

              Основні напрямки роботи:

·        охорона та зміцнення фізичного здоров’я дітей;

·        підвищення захисних сил організму;

·        виховання стійкого інтересу до рухової активності;

·        залучення до здорового способу життя;

·        формування  життєво-необхідних  рухових умінь, навичок та фізичних якостей;

·       формування культури здоров’я;

·        організація активного відпочинку дітей;

·       забезпечення рухової активності в процесі проведення організаційних форм фізичного виховання;

·        застосування інноваційних технологій.

             Навчити дитину цінувати своє здоров’я і життя – ось основне завдання сьогодення. Необхідно викликати у дітей прагнення зберігати і зміцнювати своє здоров’я, переконати у тому, що здоров’я кожного значною мірою залежить від способу його життя, сформувати поняття про те, що здоров’я – основа щастя людини.
             З метою фізичного розвитку дітей у дошкільному закладі систематизовано комплекс організаційних форм:
·        щоденна ранкова гімнастика (у теплу пору року проводиться на свіжому повітрі);
·        заняття з фізичної культури з високою моторною щільністю (у теплу пору року проводиться на свіжому повітрі);
·        різні види гімнастики (корегуюча, ритмічна та дихальна)
·        рухливі ігри, ігри-атракціони та широке застосування вправ спортивного характеру;
·        фізкультурні свята та розваги;
·        Дні здоров'я;
·        пішохідні переходи;
·        оздоровчий біг;
·        індивідуальна робота з малорухливими дітьми.
              У практику роботи з вихованцями нашого дошкільного закладу також активно впроваджую  нетрадиційні методики: степ-аеробіку, фітбол-гімнастику, ігровий стретчинг.
              Найголовніша перевага степ-аеробіки – це її оздоровчий ефект. Перший плюс занять на степах – це величезний інтерес дітей до занять степ-аеробікою, який не вгасає протягом усього навчального року. Другий плюс – у дітей формується стійка рівновага, тому що вони займаються на зменшеній площі опори. Третій плюс – це розвиток у дітей впевненості, орієнтування в просторі, загальної витривалості, вдосконалення точності рухів. Четвертий плюс – виховання фізичних якостей: спритності, швидкості, сили.
              Вправи для степ-аеробіки вивчаються під час фізкультурних занять та під час відвідування дітьми гурткової роботи. Заняття обов'язково супроводжуються бадьорою ритмічною музикою. Степ-аеробіка проводиться у вигляді повних занять тренувального характеру з дітьми, що відвідують гурток (тривалість такого заняття 25-35 хвилин); як частина заняття з фізкультури у формі розминки (тривалість якої 10-15 хвилин); під час ранкової гімнастики; у вигляді показових виступів дітей на святах (1 раз на квартал); та як степ-розвага (1 раз в два місяці).
               Фітбол-гімнастика - це ще одна з нетрадиційних форм роботи з дітьми. Заняття з м'ячем зміцнюють м'язи спини і черевного преса, створюють хороший м'язовий корсет, але головне – формують навички правильної постави.
               Фітбол-гімнастикою наші вихованці займаються під час ранкової гімнастики, фізкультурних занять, в самостійній руховій діяльності, індивідуально або в підгрупах.
               Роботу з фітболом систематизувала та поділила на чотири етапи:
- на першому етапі розповідається дітям про особливості фітбола, навчаємо правильної посадки на м'ячі, базових положень під час виконання вправ сидячи, лежачи, напівприсівши;
- на другому етапі вчимо дітей зберігати правильну поставу у разі зменшення площі опори та рівновагу за різних положень на фітболі, а також розслаблювати м'язи та зберігати правильну поставу під час виконання вправ для рук та ніг при погойдуванні;
- на третьому етапі вчимо виконувати в єдиному для всієї групи темпі комплекс загальнорозвивальних вправ, вправи на розтягування;
- на четвертому етапі вдосконалюємо якість виконання вправ у рівновазі.
                Щоб досягти високих результатів, на кожному етапі вправи закріплюються в рухливих іграх. Ігри з фітболами використовую не лише на фізкультурних заняттях, а й у повсякденній роботі (на прогулянці, в самостійних іграх дітей, розвагах та під час індивідуальної роботи).
У фітбол-гімнастиці використовую фітболи також як масажер під час виконання корекційних вправ для корекції та профілактики порушень постави.
                 Стретчинг – метод, за допомогою якого можна легко і ефективно розвинути рухливість м'язів тіла, суглобів. Етимологічний корінь stretch означає - підтримувати м'яз у стані розтягування, в перебігу від 10 до 30 секунд.
                Вправи, що охоплюють всі групи м'язів, носять близькі і зрозумілі дітям назви тварин або імітаційних дій і виконуються по ходу сюжетно-рольової гри, заснованої на сценарії по казковому матеріалу.
                 Ігровий стретчинг застосовую на заняттях з фізкультури, під час проведення групи здоров’я для корекції та профілактики порушень постави, для часто хворіючих дітей та під час індивідуальної роботи по вдосконаленню гнучкості у дітей.
                З метою досягнення поставлених завдань здійснюється тісна взаємодія у роботі з батьками, вихователями та іншими спеціалістами.

               Таким чином, кожен вид рухової діяльності має виняткове значення для формування у дитини звички та потреби у систематичному виконанні фізичних вправ і впливає на її здоров'я та всебічний розвиток.

bottom of page