top of page
Вихователь спеціальної групи
Єфімова Олена Олексіївна
Кредо: "Кожна дитина потребує індивідуального підходу, який неможливий
                без любові"
Освіта: КВНЗ «Жовтоводський педагогічний коледж» ДОР, 2020 рік

Спеціальність за дипломом: вихователь дошкільного закладу

Педагогічний стаж роботи:  3 роки

Кваліфікаційна категорія:  10 тарифний розряд   

Підвищення кваліфікації: КВНЗ «Жовтоводського педагогічного

                    коледжу» ДОР, 2020 рік

Індивідуальна науково-методична проблема:

"Використання  художнього слова в освітньо-виховній роботі з дітьми дошкільного  віку"

           

Ну  що б, здавалося, слова….

Слова то голос – більш нічого.

А серце б’ється – ожива

Як їх почує!

                                   Т. Шевченко

           Важко уявити собі дошкільне дитинство без книги. Супроводжуючи людину з перших років її життя, художня література надає великий вплив на розвиток і збагачення мовлення дитини: вона виховує уяву, дає прекрасні зразки української  літературної  мови. Слухаючи знайому казку, вірш, дитина переживає, хвилюється разом з героями. Так вона вчиться розуміти літературні  твори і за допомогою цього формується   особистість.

          У народних казках розкриваються перед дітьми влучність і виразність мови; в розповідях діти пізнають лаконічність і точність слова; у віршах вловлюють пісенність, музичність і ритмічність української  мови.

           Основним завданням в даному напрямку, стали:

• виховання інтересу до художньої літератури, розвиток здібностей до цілісного сприймання творів різних жанрів, забезпечення засвоєння змісту творів і емоційної чуйності до них;

• збагачення знань дітей про предмети, явища, події навколишнього життя; уточнення, збагачення та активізація словника;

• надання зразків граматично правильної мови, розвиток зв'язного мовлення;

• формування первинних уявлень про особливості художньої літератури: про жанри (проза, поезія), про їх специфічні особливості, про композицію (побудову тексту), про найпростіші елементи образності у мові (епітети, метафори, порівняння, рима тощо);

• виховання літературно-художнього смаку, здібності розуміти і відчувати настрій твору, уловлювати музикальність, звучність, ритмічність, красу і поетичність художніх творів.

           У процесі роботи з художньою літературою  використовую малі фалькльорні  жанри: прислів’я, приказки, загадки, привітання, чистомовки, скоромовки…

Частіше їх підбираю за тематичним принципом  для найбільш вдалої характеристики образів  героїв, висловлення головної думки твору.

          За допомогою казки навчаю дітей використовувати образне мовлення, переказувати, передавати емоційний характер героїв.     Під час проведення мовленнєвих  ігор   застосовую      артикуляційні вправи  довільно,у будь-якій послідовності  як ігровий момент, або   фізкультхвилинку.                                                                  На цих заняттях  триває  робота щодо  вдосконалення  звукової культури  мовлення, граматичної  правильності  мовлення, виховання  інтересу до художнього слова та накопиченню літературного  багажу.

bottom of page